Pagina's

woensdag 29 februari 2012

Het leven zit vol met keuzes


Keuze maken, iedereen maakt het wel is mee met je leven. Je hebt te maken met kleine keuzes, maar ook met grote. Neem je nou wel die grote tv of neem je toch de kleine.
Neem je nou die geweldige zoete roze pumps of ga je toch voor de iets simpeler zwarte. Ook verder in je toekomst heb je er meer mee te maken. Ga je een studie journalistiek doen of een studie psychologie. Zelf moet ik nu mijn vakkenpakket gaan kiezen, enorm moeilijk, want je weet eigenlijk nog niet precies wat je later wilt gaan doen.

 Om de beste keuzes te maken, of ze nu groot of klein zijn, moet je jezelf leren kennen. Schrijf alle goede eigenschappen van jezelf op. Kijk in je kledingkast welke kleding jij het meest hebt. Zo leer je jezelf beter kennen en zijn sommige keuzes al een stuk gemakkelijk. Een ander punt is dat je je keuzes niet alleen moet maken. Natuuurlijk het is jou keuze wat je doet en jou verantwoordelijkheid, maar je ouders spelen ook een grote rol. Hun hebben al een lange tijd voor jou gezorgd en kennen jou het beste. Ze weten wat handig is, wat jij nodig hebt en wie jij nou echt bent.

Voor de rest moet je natuurlijk ook goed kijken of je dingen wel echt nodig hebt. En of je er wel wat aan hebt. Je ziet bijvoorbeeld leuke oorbellen, bedenk eerst of je er wel wat aan hebt. Of je wilt natuurkunde in je pakket gaan kiezen, bedenk daar ook of je er wel wat aan hebt, in welke richting jij later in wilt gaan. Of als je dat ene leuke shirtje met een strik ziet, bedenk eerst of je er niet al drie van dat soort thuis hebt liggen. dan is het natuurlijk een slechte keuze om hem te kopen.

En natuurlijk moet je altijd je eigen keuzes maken. Je vriendinnen kunnen wel allemaal iets anders kiezen, maar het is jouw leven. Later heb je met meer dan de helft van je vriendinnen misschien wel geen contact meer. Je moet het dan toch echt zelf doen. En waarom zou je kiezen, wat je vriendinnen kiezen? Jij hebt toch je eigen eigenschappen en bent toch een heel ander mens. Dit laatste punt is nog wel het moelijkste van keuzes maken, maar probeer toch altijd bij jezelf te blijven.

En uiteinlelijk, als je het echt niet meer weet, volg dan gewoon je hart. Meestal weet je diep van binnen altijd wel wat je nou echt wilt. Vaak heb je wel een voorgevoel. Ga geen dingen doen, waar je gevoel nee tegen zegt. Ga niet roken, omdat al je vriendinnen het doen, terwijl je het eigenlijk niet wilt. Soms helpt het ook om er gewoon een nachtje over te slapen, of om een lijstje te maken van alle twee de tv's, met plus en min punten. Zo zie je duidelijk welke nou meer plus punten heeft. Vaak kun je alles toch nog terugdraaien, ook al is dat soms niet mogelijks. Maar voel je niet schuldig, want het is onderzocht en vrouwen kunnen gewoon minder makkelijk keuzes maken dan mannen, it's true, kies voor jezelf!

vinden jullie het moeilijk om keuzes te maken?


bron: weheartit

Geen opmerkingen: